torstai 19. huhtikuuta 2012

Synttärisuunnitelmia

Pitkästä aikaa piti potea viikon päivät sinnikästä kevätflunssaa - viime kerrasta onkin jo varsin pitkästi aikaa. Täytyy sanoa, että eipä ole kyllä ollut ikäväkään! Oli sen verran kurjaa maata sängyn pohjalla särkylääkkeiden ja mustaherukkamehun voimin. "Onneksi" ulkona oli melko kurjat kelit, ettei ainakaan aurinkoisten kevätpäivien missaaminen olisi latistanut mieltä entisestään. Toisaalta olisihan se mukava ollut toipua juuri parahiksi, kun lämpimät säät olisivat sillä aikaa sulattaneet lumet ja alkaneet tehdä kesää toden teolla!

Nyt on vointi taas parempi ja pystyn keskittymään kohta tasan 1-vuotiaan pikkuprinsessan synttärijuhlien järjestämiseen. Itse juhlasankari ei tietysti vielä kamalasti pirskeiden päälle ymmärrä, mutta minusta on mukava juhlistaa pikkuisen ihkaensimmäistä syntymäpäivää edes jollain lailla. Varsinkin viime aikoina uutisoidut kamalaakin kamalammat traagiset murhenäytelmät, joiden viattomina uhreina ovat olleet pienet lapset, ovat järkyttäneet pahanpäiväisesti ja opettaneet arvostamaan tuota omaa, pientä ja ihanaa taaperoa entistäkin enemmän, yli kaiken. Ei siis lienen yhtään turhaa vouhotusta juhlistaa neidin ensimmäistä, kokonaista vuotta, kaikkia niitä päiviä joina hän on rikastuttanut elämäämme enemmän kuin mikään.

Tilasin kukkakaupasta juhliin pienen kukka-asetelman valkoisen, fuksian ja keltaisen sävyissä, varasin pari Minni-aiheista folioilmapalloa ja tilasin Confetista lautasliinoja ja pieniä kakkulautasia, Minni-aiheisena nekin tottakai, synttärisankarin mukaan :-)





Yleensä kaihdan turhaa krääsää, muovia ja kertakäyttökamaa ja liputan yksinkertaisuuden ja kestävien kulutustavaroiden puolesta, mutta halusin pienen tytön juhliin kuitenkin jotain "lapsellista" koska häntähän tässä kuitenkin juhlitaan.

Ruokapuoltakin olen jo pitkään pohtinut, että mitä kaikkea sitä innostuisi värkkäämään. Ehdolla on vähän liikaakin vaihtoehtoja, joten pitänee kylmästi alkaa karsimaan sieltä ne parhaat, koska meikäläisen rahkeet ei kyllä ihan mahdottomiin kuitenkaan riitä. Kakun olen tilannut luottopaikasta Pekka Heikkiseltä, vaikka itse olen jo päättänyt että aloitan minäkin tässä lähiaikoina marsipaanipäällysteisten kakkujen kokeilun ihan omin kätösin, tähän asti kun olen suosinut kermakakkuja (ja suosin edelleen - MIKÄÄN kakku ei voita kesän ensimmäisistä mansikoista tehtyä kunnon kermakakkua!). Pitää kuitenkin joskus uskaltautua myös sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle kokeilemaan kaikkea uutta, ja Bake and Partysta tilatut koristemuotit odottavatkin keittiössäni jo leipojaansa. Josko vaikka omille synttäreille tai äitienpäiväksi tekisin moisen yritelmän ihan itse? Ideakin minulla on jo mielessä, toteutus vain (vielä) puuttuu.

Yhden reseptin haluan kyllä jakaa vielä muillekin - tein tuossa taas pitkästä aikaa täytettyjä uuniperunoita. Ihan parhaita saa kun antaa perunoiden muhia foliokääreessä kunnon hiilloksella valoisana kesäyönä, mutta varsin oivallinen korvike on tämäkin!
Ohjeesta tulee 6 annosta, yksi peruna kullekin (tunnustan, me miehen kanssa syötiin koko satsi kahdestaan, samalle iltaa...).


Tarvitset:

6 suurta, jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)

100 g kinkkusuikaleita
1 sipuli
2 rkl öljyä
ripaus mustapippurirouhetta ja suolaa
1/2 paprika
1 suolakurkku
1 prk (120 g) smetanaa
2 dl juustoraastetta

Pese perunat huolellisesti ja kääri ne yksitellen folioon. Laita ne uuniin 225 C:een ensin puoleksi tunniksi, pudota sitten lämpö 200 C:een ja anna olla vielä n. tunti. Tarkista kypsyys esim. puutikulla. Hieman jäähtyneisiin perunoihin tee pitkittäisviillot ja koverra perunoiden sisusta pois niin, että täytettä mahtuu sisään mahdollisimman paljon.

Silppua sipuli ja kuullota se pannulla öljyssä. Lisää joukkoon kinkkusuikaleet, mausteet ja loput ainekset (paitsi vain puolet juustoraasteesta), kääntele hetki. Lusikoi täytettä perunoiden sisään, ripottele loput juustoraasteet päälle ja laita uuniin 200 C:een vielä noin 20 minuutiksi tai kunhan juusto saa hieman väriä.

VINKKI:

Hyödynnä myös perunoista koverrettu sisus - säästä se jääkaapissa seuraavaan päivään, paista pannulla voissa sipulin, mahdollisten ylijääneiden kinkkusuikaleiden, paprikasilpun ym. kanssa, lisää joukkoon halutessasi vielä kananmunaa. Tulee tähteetkin hyödynnettyä helposti!



Lopuksi vielä vähän itse asiaa: piirustushommien tiimoilta tiedotan, että jatkoa Venlan alkeiskurssi -kirjalle on tulossa näillä näkymin kesäkuussa - sitä nimittäin on jo kyselty. Minulla on lisäksi myös täysin omaa kirjatuotantoa (hevosaiheista, yllättäen) työn alla, kuten varmaan joskus aiemmin olen saattanutkin ohimennen mainita, mutta niistä en puhu enkä pukahda enempää ennenkuin tilanne niiden osalta selkiytyy hieman.

Nyt takaisin suunnittelupuuhiin että saa jotain valmistakin aikaan. Vielähän tässä tosin on viikon päivät h-hetkeen jäljellä, mutta se on nähty että aika lentää kuin siivillä aina silloin, kun on mukavaa tekemistä.

Aurinkoisia ajatuksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti